ΑΦΙΕΡΩΣΗ

ΑΦΙΕΡΩΣΗ

‘’Έρχονται στιγμές, σαν και αυτή τώρα που σκέφτομαι να μιλήσω. Να σας πώ
το δικό μου βίωμα, την δική μου πορεία, το δικό μου ταξίδι, το δικό μου δρόμο
και την δική μου καθημερινή μάχη. Άλλες
φορές πάλι σωπάω και σκέφτομαι, ποίος θα ενδιαφέρεται να διαβάσει την δική μου
ιστορία και στην τελική αν θα ωφελέσει σε κάτι.
Μήπως θα αλλάξω εγώ την κοινωνία; Ίσως να βάλω ένα ακόμη λιθαράκι, ποτέ
δεν ξέρεις...


Ως γνωστό, στην Ελληνική μυθολογία ο Ερμής ήτανε ο θεός της επικοινωνίας και αυτός
που μετάφερε τα μυνήματα. Θα μπορούσα να άφησω το δικό μου όνομα, αφού το
βιβλίο αναφέρετε στην ζωή μου, αλλά θέλω ο χαρακτήρας να έχει ένα συμβολικό
όνομα, έτσι με αυτο τον τρόπο να περναεί και ένα αισιόδοξο μύνημα. Γι αυτό τον
λόγο ονόμασα τον εαυτό μου Ερμή (μύνημα, επικοινωνία, αγγελιαφόρο), και το
επώνυμο μου Ελευθερίου (ελέυθερα, χωρίς φόβο για αλλαγή) κατά της ομοφοβίας
στην Κυπριακή και Ελληνική κοινωνία.

Η ιστορία που αφηγούμαι στίς πιο κάτω σελίδες είναι αληθινή, βιωματική και
διαδραματίζετε σε Κύπρο και Αγγλία. Αυτό το μπλόκ το αφιερώνω με όλη μου την
αγάπη, σε όλα τα παιδία που χάσανε την μάχη με την ομοφοβία.’’

Βενιζέλος Σωκράτους

Copyright © 2011-2017 Ermis Eleutheriou. All rights reserved.Registered with the UK Copyright Service. Registration No: #284651447#


Saturday, 10 March 2012

Ο ήρωας της ημέρας


  Όλα άρχισαν με την ανάθεση μιας σχολικής εργασίας, από την καθηγήτρια θεάτρου στο σχολέιο του Chris. Μια εργασία που η καθηγήτρια τους ζήτησε να ετοιμάσουνε και να παρουσιάσουνε μπροστά στην τάξη  τους. Θέμα της εργασίας, να δημιουργήσουνε την μάσκα ενώς δικού τους ήρωα και να μιλήσουνε για αυτόν. Πώς ονομάζεται, πού ζεί, τη επάγγελμα κάνει, τι του αρέσει, τι δεν του αρέσει και τι επιθυμεί....

   Ο δεκαεφτάχρονος Chris με προσέγγησε πρόσφατα και μου ζήτησε να ονομάσει την LGBT μάσκα του δικού του ήρωα ‘Ερμής Ελευθερίου’.  Όταν κατάλαβα τι είχε σκοπό να κάνει, το μόνο απλά που μπορούσα να του πώ ήτανε το πόσο περήφανος είμαι για αυτόν και φυσικά να τον βοηθήσω όπως και με όποιο τρόπο μπορούσα! Δεν ξέρω κάπου μέσα μου ο έφηβος Ερμής που είχε υποστεί για τόσα χρόνια σωπηλά την ομοφοβία των συμμαθητών ήθελε να μιλήσει και να ξαναγίνει μαθητής μέσω του Chris και έτσι να επουλώσει τις πληγές του. Κάκα τα ψέματα η ομοφοβία δυστηχώς εξακολουθεί να βασιλέυει στα σχολεία της κοινωνίας μας εν έτη 2012.  Κάποια παιδία απλά σωπάνε όπως εγώ τότε και άλλα παιδία όπως τον Chris τώρα πολύ απλά μιλάνε!

   Το μύνημα που έλαβα έδιχνε ένα έφηβο έτοιμο να πάρει την ζωή στα χέρια του.

   ‘Για σου Ερμή γενικά αυτό που κάνεις ήταν μεγάλη πηγή εμπνευσης για μένα!’ μου είπε ο Chris. ‘ Πριν να φτιάξω την μάσκα στο μυαλό μου πραγματικά βρισκόταν το όνομα Ερμής Ελευθερίου. Όλο αυτό που κάνεις είναι σημαντικό γιατί δίνεις δύναμη για συνέχεια ανεξαρτήτως προβλημάτων! ευχαριστώ πραγματικά! Συνέχισε αυτό που κάνεις.’

   9 Μαρτίου, Η ημέρα της παρουσίασης

   Αφού όλοι είχανε κάνει την παρουσίαση τους , στο τελευταίο δεκάλεπτο του μαθήματος ήρθε και η στιγμή της παρουσίασης της εργασίας του Chris.  Την εργασία του Chris την διέβασε στην τάξη μια συμμαθήτρια του, που τρείς εβδομάδες πρίν ο Chris βρήκε το θάρρος και της άνοιξε την καρδία του, αποκαλύπτωντας της, την σεξουαλικότητα του.  Η συμμαθήτρια του κρατώντας την πολύχρωμη μάσκα άρχισε να διεβάζει την εργασία εμφανώς συγκινημένη.  Τι κι αν η καρδία του Chris πήγαινε να σπάσει από την αγωνία, από το δικό του μαθητικό θρανίο παρακολουθούσε χαμογελαστός την δικία του αλήθεια, την δικία του απάντηση στα τόσα ομοφοβίκά σχόλια που ίσως να ακούγε τόσο καιρό...

  Η εργασία του Chris:

  ‘Ονομάζεται Ερμής Ελευθερίου. Το όνομα συμβολίζει το μύνημα που θέλω να μεταφέρω μέσα από την μάσκα αυτή. Συμβολίζει την δύναμη, την αυτοπεποίθηση, την γενναιότητα και την απελευθέρωση από κάθετι αρνητικό.

  Ο Ερμής είναι ένας αγγελιοφόρος θετικών μυνημάτων και η προσπάθεια του επικεντρώνεται στην πλήρης ισότητα όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως ηλικίας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνοτικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής προέλευσης, γλώσσας, κατάστασης υγείας, σωματικής κατάστασης ή άλλου γνωρίσματος.

  Ζει σε κάθε μέρος του πλανήτη, ζει ανάμεσα μας. Στην οικογένεια μας, στους φίλους μας, στο σχολείο μας, στην δουλειά μας. Υπάρχει ανάμεσά μας από πάντοτε και θα υπάρχει για πάντα!

  Είναι καλόκαρδος, γενναιόδωρος, γενναίος και ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ. Μπορεί να αντεπεξέλθει σε όλες τις δυσκολίες που βρίσκει καθημερινά από την κοινωνία και ποτέ δεν σταματά να ελπίζει. Προσπαθεί για το καλό της κοινωνίας, προσπαθεί να δείξει πόσο περήφανος είναι και ότι όλοι πρέπει να είμαστε ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ, ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ.

   Του αρέσει να βλέπει χαρούμενα πρόσωπα, πρόσωπα φωτινά που λάμπουνε κάτω από τις ακτίνες του ήλιου. Τις ακτίνες του δικού τους ήλιου όπως οι μικρές χαρούμενες καθημερινές στιγμές που αξίζουν όσο τίποτα άλλο στον κόσμο κάθώς και τις ακτίνες του ήλιου της κοινωνίας όπως η αγάπη, η στοργή, η κατανόηση και η αποδοχή από τους συναθρώπους του.

  Δεν του αρέσει να βλέπει λυπημένα πρόσωπα, πρόσωπα που σκοτεινίαζουνε κάτω από τα μάυρα σύννεφα της μοναξιά,του πόνου,της θλίψη, του μίσους, του εγωισμόυ και του ρατσισμου. Τέτοιοι άνθρωποι που κοροϊδεύουν ότι διαφορετικό υπάρχει γύρω τους φέρουνε τα μάυρα σύννεφα στα πρόσωπα συναθρώπων του Ερμή και έπειτα τα δάκρυα και αυτό τον θυμώνει πολύ.

   Επιθυμεί να ζήσει σε μια κοινωνία ενωμένη, δυνατή και αγαπημένη. Επιθυμεί να αντιμετωπίζεται ίσα και με αγάπη από τους γύρω του χωρίς διακρίσεις και ρατσισμό.

    Ο ήρωας αν και εκφράζει την περηφάνεια και την δύναμη, βαθιά μέσα του φοβάται την κοινωνία. Φοβάται την αντιμετώπιση της κοινωνίας γιατί ακριβώς η κοινωνία είναι σκληρή, δημιουργεί στερεότυπα αρνητικά, ασκεί ρατσισμό, κάνει διακρίσεις και κρίνει κάθε τι διαφορετικό. Η κοινωνία δυστηχώς διαρκώς ‘συννεφιάζει’ με τα σχόλια και τις διακρίσεις της πρόσωπα φωτεινά, πρόσωπα που αρχικά υπήρξαν χαρούμενα. Ο Ερμής όμως προσπαθεί να το αλλάξει αυτό, με τον δικό του τρόπο μεταφέρωντας θετικά μυνήματα προσπαθεί να φέρει και πάλι το ουράνιο τόξο σε κάθε σκοτεινό πρόσωπο όπως το ουράνιο τόξο που βγαίνει στο σκοτεινό πρόσωπο του ουρανού μετά από μια βροχερή ημέρα και αυτό σαν αγγελιαφόρος αναγγέλει την άφηξη του ήλιου και πάλι. 
    
                                                                                                             By Chris Georgiou’

    Όλη η τάξη άκουγε με προσοχή την συμμαθήτρια του Chris να διεβάζει την εργασία του και αυτός ζούσε το δικό του ‘έμμεσο come out’  στην σχολίκη του τάξη. Τα συναισθήματα του ανάμικτα, υπήρχανε στιγμές που ήθελε να αρχίσει να κλέει ίσως από συγκίνηση , ίσως από περηφάνεια για την εργασία του ίσως και τα δύο.  Η καθηγήτρια εμφανώς έκπληκτη κοιτούσε τον Chris κάποιες στιγμές με απορεία και κάποιες άλλες με θαυμασμό!  Πολλές συμμαθήτριες του κάθε τόσο γυρνούσανε πίσω τον κοίταζαν συγκινημένες λέγωντας του ‘Εσύ το έγραψες; Είναι συγκινητικό. Μπράβο!’  Στο τέλος σχεδόν όλη η τάξη τον χειροκρότησαν θερμά και η καθηγήτρια του είπε χαμογελώντας ‘Ήτανε υπέροχη η εργασία σου , συγχαρητήρια!’.  Ένας συμμαθητής του τον προσέγγησε λέγωντας του ‘Είσαι καθηγητής ρε, ήτανε τέλεια , μπράβο!’ Αυτό του έδωσε πολύ δύναμη γιατί αν και ετεροφυλόφιλος αποδήκτηκε ‘ανοικτόμυαλος’ σκέφτηκε, παρό όλο που βρισκόμαστε σε μια ‘στενόμυαλη’ κοινωνία.  Φυσικά υπήρξανε και κάποια αρνητικά σχόλια από τους υπηρέτες της ομοφοβικής βασίλισας αλλά αυτό δεν τον ενόχλησε και ιδιαίτερα.  Δεν θα αρέσει και σε όλους!

   Όταν μιλήσαμε μετά την παρουσίαση ο Chris μου είπε ‘Ήτανε μια υπέροχη εμπειρία που δεν θα την μετανιώσω ποτέ μου!’
  Τελικά κάποιες φορές η ζωή είναι παράξενη και σε καλεί να βγείς στο σανίδι έμμεσα η άμεσα ώστε έμμεσα ή άμεσα να ρίξεις την δικία σου μάσκα μέσα από τον δικό σου ήρωα, μεταφέρωντας το δικό σου θετικό μύνημα και να γίνεις εσύ ο ήρωας της ημέρας!
 Ερμής Ελευθερίου
Ermis Eleutheriou
Copyright © 2012 Ermis Eleutheriou. All rights reserved.


Registered with the UK Copyright Service. Registration No: #284651447#

3 comments:

 1. συγκινητικό!...
  μήπως Chris κι Ερμής είναι το ίδιο πρόσωπο; Κι αν όχι, σίγουρα ο Ερμής θα ήθελε να είναι ο Chris.
  Ξενικός

  ReplyDelete
 2. Όταν βρεις το θάρρος να βγάλεις ότι σκέφτεσαι.. είναι ελευθερία..

  ReplyDelete
 3. OMG!! Δεν έχω λόγια :Ο Μόλις ο Ερμής και ο Άρης έγιναν οι δικοί μου ήρωες!

  ReplyDelete